Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:
Alle 26 Veilig Thuis-organisaties in Nederland hebben vanaf maandag de mogelijkheid om met hen te chatten. Het advies- en meldpunt van huiselijk geweld en kindermishandeling maakt zich in deze tijd van coronamaatregelen zorgen over slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld of kindermishandeling die niet zelf in staat zijn om te bellen. Daarom is er op verschillende locaties in het land begonnen met de verbetering van de bereikbaarheid online.
“De chat is bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en voor omstanders. Het chatten met Veilig Thuis kan 100 procent anoniem. Het chatgesprek is niet te herleiden naar een persoon”, aldus Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.
Via de chat kan overigens geen officiële melding worden gedaan, laat Veilig Thuis weten. Maas: “Daarvoor zijn meer gegevens nodig dan we via de chat uitwisselen. Tijdens het chatten zal Veilig Thuis – als dat gewenst is – helpen bij het formuleren van een melding waarbij acties om het geweld te stoppen altijd in afstemming worden gedaan.”
De landelijke chatfunctie bij Veilig Thuis wordt getest tijdens de coronamaatregelen. Na evaluatie wordt bekeken of de chatfunctie in de lucht moet en kan blijven.