Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:
Het kabinet heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen te hoge toeslag(en) ontvangen die zij later moeten terugbetalen. Eén van die maatregelen is het anders inschatten van het inkomen.
Inkomens kunnen jaarlijks stijgen. Gaat jouw inkomen per 1 januari omhoog, dan daalt de toeslag die je ontvangt. Geef je de inkomensverandering niet door, dan ontvang je mogelijk een bedrag waar je geen recht op hebt en moet je een deel terugbetalen. Om dat te voorkomen, schat de Dienst Toeslagen dat jouw inkomen in 2025 met 3 procent extra stijgt, d.w.z. met 8,35 procent. Hierdoor ontvang je vanaf 1 januari mogelijk een lagere toeslag dan waarop je had gerekend. Volgens de dienst moet dit lagere bedrag beter aansluiten bij het inkomen dat je in 2025 zal hebben. Op deze manier loop je minder risico op hoge terugvorderingen.
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat mensen liever eerst een te lage toeslag ontvangen (met een nabetaling op een later moment) dan dat ze het risico lopen op een hoge terugbetaling. De Dienst Toeslagen bekijkt daarom nu ook of het mogelijk kan worden om mensen zelf te laten kiezen voor een zg. voorzichtig voorschot. Dit voorschot wordt dan iets lager dan het bedrag waar iemand recht op heeft. Dat geld moet je dan natuurlijk wel kunnen missen in je uitgavenpatroon, want pas op een later moment ontvang je dan het bedrag waar je eventueel nog recht op hebt.
Lees hier meer over deze en andere maatregelen die zijn genomen om financiële problemen door te hoge toeslagen te voorkomen. Verwacht je dat jouw inkomen niet of minder stijgt, dan kun je de hoogte van het voorschot zelf aanpassen via mijntoeslagen.nl. Heb je zorgen omdat je verwacht dat je geld te kort komt, neem dan contact op met de Dienst Toeslagen of met jouw gemeente.