Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:
De kinderen zijn op passende wijze betrokken", deze zin volstaat niet meer in ouderschapsplannen na 1 mei 2018. Vanaf die datum start bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle een pilot. Kern van de pilot is het ‘bruggesprek’ en het onderzoek door 2 universiteiten. Op 26 maart was er een informatiebijeenkomst in de rechtbanklocatie Zwolle voor advocaten, mediators, andere ketenpartners en rechtbankmedewerkers.
Bij het indienen van het ouderschapsplan hebben ouders volgens de wet de plicht om te laten zien op welke manier zij hun kinderen betrokken hebben bij het opstellen van het ouderschapsplan en het regelen van de zorgtaken. Ouders moeten dus met hun kinderen een gesprek voeren over het ouderschapsplan en op de reacties van hun kinderen letten.
Rechter verplicht informeren
Tijdens de pilot vragen de familierechters aan de advocaten en de ouders in echtscheidingsprocedures naar het gevoerde bruggesprek. Als ouders geen ouderschapsplan hebben en geen bruggesprek hebben gevoerd, moeten zij de rechter informeren over hoe de kinderen reageren op de lopende zorgregeling.
Formulieren en ondersteuning
Ouders informeren de rechter door één van de formulieren via hun advocaat naar de rechtbank op te sturen. Om ouders te helpen bij het bruggesprek zijn er tips en suggesties. Deze behandelen 8 thema’s om per leeftijdsgroep ondersteuning te bieden bij onderwerpen zoals de omgang, vakanties en verjaardagen.
Onderzoek door universiteiten
Als onderdeel van de pilot zullen de Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg onderzoek verrichten naar de effecten van het bruggesprek en de informatieverstrekking over de kinderen. De pilot duurt 1 jaar en is bedoeld voor alle echtscheidingsverzoeken die vallen onder de zittingsplaats Zwolle van de rechtbank Overijssel.