Antwoord op vragen over het sociaal domein

Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:

Medische kosten

Naast eerdergenoemde medische kosten, kan de gemeente nog ander beleid over medische kosten hebben vastgesteld:

Regels van ISD Brabantse Wal

In principe heeft u geen recht op bijzondere bijstand voor medische kosten. U kunt een vergoeding krijgen uit de collectieve zorgverzekering die u via de gemeente kunt afsluiten.

Eigen bijdragen

Moet u een wettelijk opgelegde eigen bijdrage betalen uit de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg of de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015? U kunt hiervoor bijzondere bijstand krijgen als u de kosten niet uit een andere regeling betaald krijgt en u voldoende aanvullend verzekerd bent.

U kunt geen recht hebben op bijzondere bijstand als:

  • U moet een (inkomensafhankelijke) eigen bijdrage voor zorg met verblijf betalen 
  • U moet een eigen bijdrage betalen vanwege het uitsparen van normale kosten van levensonderhoud. Een voorbeeld hiervan is de eigen bijdrage bij orthopedisch schoeisel.
  • U moet een eigen bijdrage betalen voor een geneesmiddel dat is ingedeeld in een groep van onderling vervangbare geneesmiddelen. Er is immers een vervangbaar geneesmiddel beschikbaar, waarvoor geen eigen bijdrage is verschuldigd. 
  • U moet het eigen risico voor de zorgverzekering betalen

Reiskosten

Als u een medische behandeling moet ondergaan, kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor uw reiskosten. De gemeente bekijkt eerst of u voldoende aanvullend verzekerd bent en welke kosten u van de verzekeraar vergoed krijgt. Voor de kosten die u niet vergoed krijgt, kunt u bijzondere bijstand ontvangen. U krijgt de kosten van het openbaar vervoer vergoed, of een kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer. Wanneer de enkele reisafstand minder dan 10 kilometer bedraagt, wordt geen vergoeding verstrekt.

Laatst bijgewerkt op 31-05-2017